CODORNÍU, L’EMPRESA MÉS ANTIGA D’ESPANYA

Comments off 616 Views0


La casa Codorníu és el que es coneix com una empresa amb solera. És l’empresa més antiga d’Espanya i ocupa el lloc 17 en el rànquing mundial. El document més antic que es conserva i que fa referència a l’activitat vitivinícola de la família Codorníu data del 1551. Avui, el grup Codorníu Raventós és el propietari de vinyes més gran d’Europa, amb més de 3.000 hectàrees en propietat.

El compromís amb la qualitat i la sostenibilitat són claus en el desenvolupament del grup. Qualitat en l’elaboració dels seus caves i vins, i compromís amb la terra i les persones a partir de quatre línies de treball: la cura del medi ambient, el desenvolupament local, les persones i el foment d’una vida saludable.

Tots ells compromisos adquirits al llarg dels més de 450 anys d’història d’una casa que quedava marcada en 1659 amb el matrimoni d’Anna Codorníu, l’última dels descendents de Jaume Codorníu que va portar el seu cognom, i Miquel Raventós. La unió d’aquestes dues grans sagues familiars de viticultors posava les bases del gran grup que és avui dia Codorníu Raventós.

Un grup lligat fonamentalment a l’elaboració de cava des que, en 1872, Josep Raventós elaborés les primeres ampolles de vi escumós seguint el mètode tradicional i a base de varietats autòctones del Penedès com ara Macabeu, Xarel·lo i Parellada. Es convertia així en pioner a la zona i vinculava la marca Codorníu a la història del cava.

I és que, tal com demostra la seva història, si alguna han estat a Codorníu és pioners. Així, ja en 1898, Manuel Raventós feia les seves primeres passes en el món de la publicitat convocant un concurs de cartells per a la marca i en el qual van participar importants artistes modernistes de l’època. Uns quants anys més tard, en 1959, Codorníu llançava el seu primer anunci en televisió, coincidint amb les primeres emissions de Televisió Espanyola.

Les noves caves, inaugurades en 1915 i impulsades per Manuel Raventós, para les quals va contractar l’arquitecte modernista Josep Puig i Cadafalch, van acabar de donar-li forma al projecte. L’edifici és un clar exemple d’arquitectura civil modernista i un dels exemples més impressionants d’arquitectura dedicada a l’elaboració i criança de caves, el que li ha valgut la consideració de Catedral del Cava. En 1976 l’edifici va rebre el reconeixement de Monument Històric Artístic Nacional per ser considerat una obra clave del modernisme català.

Anna de Codorníu

Anna de Codorníu és una de les marques més emblemàtiques de la casa. Un cava que naixia en 1984 com a homenatge a l’última hereva del cognom Codorníu. Va ser, a més, el primer cava que incorporava la varietat Chardonnay. 30 anys després de veure el llum, la icònica ampolla d’Anna es convertia en un objecte d’expressió personal gràcies a un projecte innovador en el sector: la possibilitat de personalitzar l’ampolla.

Actualment, Codorníu ofereix la possibilitat de personalitzar l’ampolla d’Anna amb un original disseny i, a més, afegir un missatge propi per celebrar una ocasió especial: una boda, un aniversari, un ascens o simplement donar les gràcies a algú. Un detall més a sumar a la història d’aquesta casa que porta la innovació en el seu ADN.