COM ES TASTA UN VI?

Comments off 292 Views0


Si ets un amant del vi, és possible que hagis assistit en alguna ocasió a un tast de vins en alguna visita a cellers, o fins i tot que hagis fet algun petit curs d’iniciació al tast dels que s’organitzen, per exemple, a centres cívics.

Si, per canvi, ets dels que encara no han fet aquest primer pas, en aquest post et donarem quatre indicacions bàsiques perquè sàpigues per on començar en això del tast de vins.

Abans de res, què significa exactament tastar un vi? Es tracta d’una anàlisi sensorial on es realitza un examen organolèptic per tractar d’explicar un vi. Els sentits que intervenen en el tast són la vista, el gust i l’olfacte, que són els que ens ajudaran a interpretar el vi.

A l’hora de preparar-se per tastar un vi, hi ha alguns aspectes que és important tenir en compte, com per exemple l’ambient on tastarem. Ha de ser una sala sense olors, amb una temperatura aproximada de 20º i, a ser possible, amb llum natural. També és important l’hora en què tastarem. Si bé és cert que no és imprescindible fer-ho en aquests horaris, les hores òptimes són entre les 9 i les 10 del matí, i les 16h i les 18h. No menjar res durant el tast i no esbandir-se la boca amb aigua són altres de les recomanacions perquè el tast sigui efectiu.

Òbviament la temperatura dels vins és també molt important. L’ideal és que els blancs se serveixen entre els 10-12º, els rosats entre els 12-16º i els negres entre els 14-16º, excepte si són mol tànics, que se serviran entre els 16-18º.

Un cop tinguem aquests aspectes controlats, podem començar el tast, que constarà de les següents fases:

  • Servim el vi, uns 50ml.
  • Fem un primer contacte per via nasal.
  • Observem el color i la lluentor
  • Fem un glop, mantenint el vi uns 5 segons a la boca perquè l’ompli i puguem apreciar l’existència de CO2. Ho notarem per la picor a la llengua.
  • Expulsem una mica d’aire per la boca i fem l’apreciació olfactiva retronasal.
  • Expulsem el vi o bé ens l’empassem, com cada un prefereixi.
  • Prenem nota de les primeres impressions en funció de l’analitzat fins al moment: gust i retrogust.
  • Tornem a olorar el vi i ho comparem amb el record del primer contacte olfactiu.

En la revista sectorial Vinetur trobem aquestes dues gràfiques que us seran d’utilitat per a progressar en el vostre apropament al tast de vins. Ara ja només queda practicar.