QUANT DURA UNA AMPOLLA DE VI OBERTA?

Comments off 3310 Views0


Segur que més d’un s’haurà trobat en aquesta situació: et ve de gust prendre’t una copa de vi, però no tens cap ampolla oberta. Obrir-ne una només per una copa? I després què? Fins quan es quedarà oberta a la nevera?

Davant d’aquesta situació, sempre ens assalten els mateixos dubtes: quant temps aguanta un vi en bones condicions un cop obert, si s’ha de guardar o no a la nevera, si s’ha de tancar amb el seu suro…

Per anar aclarint dubtes, fem una mica de divulgació. Un vi, un cop obert, comença ja a deteriorar-se. Però, què és exactament el que fa que el vi perdi qualitats? La causa principal és l’oxigen. Quan obrim una ampolla de vi, l’oxigen entra en contacte amb el vi i a partir d’aquest moment comença el que es denomina ‘procés d’oxidació del vi’, una reacció química que fa que el vi vagi perdent sabor, aroma i, en definitiva, qualitat.

Depenent del tipus de vi, ens aguantarà més o menys dies. Els vins joves poden durar una mica més que els vins més vells, i els vins blancs i rosats duraran més que els negres. I ja ni parlem dels escumosos! Aquests, el millor és beure-se’ls el mateix dia perquè, sentim decebre-us, el truc de la cullereta no serveix.

Què podem fer perquè es conservi de la millor manera possible?

  • El vi s’ha de guardar tapat

Es pot guardar amb el seu suro original? Sí, es pot, encara que no és el més recomanat, ja que aquest suro no evitarà que hi hagi aire dins l’ampolla. L’ideal seria fer-nos amb una bomba de buit. Són aparells que venen amb uns taps de silicona, i que permeten extreure tot l’aire de dins de l’ampolla perquè aquesta quedi tancada de la manera més hermètica possible.

  • Conservar l’ampolla en un lloc fosc i fresc 

El més important és que el vi no estigui exposat a la llum, especialment a la llum solar, per evitar que es continuï oxidant. També és fonamental la temperatura ambient, que ha de ser el més fresc possible i no superar mai els 22º. Tenint aquests factors en compte, el millor serà guardar-lo a la nevera. No és l’ideal perquè refrigerar el vi pot fer que aquest perdi qualitats, però a temperatura ambient el procés de deterioració és més ràpid. Això sí, en el cas del vi negre, recorda treure’l de la nevera una estona abans de prendre’l perquè es vagi aclimatant.

  • S’ha de guardar en posició horitzontal? 

Doncs, malgrat que és l’opció més estesa, es tracta d’un error. L’ideal és guardar l’ampolla en posició vertical, perquè d’aquesta manera reduirem una mica més el possible contacte del vi amb l’aire.

  • De quants dies estem parlant? 

Generalitzant, i per allò de donar un nombre aproximat, els vins blancs i rosats ens aguantaran uns tres dies oberts, mentre que un vi negre no durarà més enllà d’una setmana. Això sí, recorda que sempre podràs fer-lo servir per cuinar.