SABÓ AL VI NEGRE, UN TRUC DE BELLESA FRUIT DE L’APROFITAMENT

Comments off 2814 Views0


Obrim un negre perquè ens ve de gust una copa de vi, potser els dies següents ens prendrem alguna copa més, però és possible que ens quedi l’ampolla mig plena. Què fem? Llençar-lo? Ni parlar-ne!

El vi es manté en bon estat durant uns dies, però no podem allargar-ho molt més. Al post de fa un parell de mesos us explicàvem quant dura una ampolla de vi oberta. En el cas del negre amb l’ampolla ben tapada, en un lloc fresc i en posició horitzontal, no ens durarà en bones condicions més d’una setmana. Llavors ens preguntem … Què podem fer amb el vi que ens sobra?

Un vi negre ens pot servir per cuinar saborosos estofats, salses per acompanyar carn i múltiples receptes boníssimes. El podem congelar en forma de glaçons de gel per anar usant-ho a poc a poc quan ho requereixin els nostres plats. Però a més de ser un gran ingredient gastronòmic, el vi negre pot ser un meravellós ingredient cosmètic.

Encara que a molts els pugui sonar estrany, amb el vi sobrant podem elaborar un sabó artesanal amb propietats antioxidants. El vi és un gran ingredient per a la cosmètica gràcies als polifenols, unes molècules que, tal com apunten alguns experts, posseeixen fins a 50 vegades més gran acció antioxidant que la vitamina E i 30 vegades més que la vitamina C. Aquestes mateixes propietats converteixen el vi en una magnífica eina en la lluita contra l’envelliment de la pell: difumina les arrugues existents i proporciona elasticitat, joventut i fermesa a la pell.

Com s’elabora?

Hi ha moltes receptes per elaborar sabó amb vi negre, però us aconsellem una de senzilla. Abans de començar haureu d’adquirir els ingredients:

  • 120 grams d’oli de coco ja fos al bany maria
  • 30 cm3 d’oli de castor
  • 90 cm3 d’oli d’arròs integral
  • 175 cm3 d’oli d’oliva
  • 60 grams de mantega de cacau
  • 50 cm3 de vi negre
  • 70 cm3 d’aigua
  • 60 grams d’hidròxid de sodi, també conegut com a sosa càustica

Consell: és molt important la seguretat, així que no feu res si no teniu a mà uns guants i unes ulleres protectores.

El dia anterior a la preparació del sabó, poseu el vi negre dins d’un pot i escalfeu lentament, remenant, per arribar fins al punt previ al bull. Cuineu a aquesta temperatura suau durant 30 minuts, remenant ocasionalment, per poder evaporar el contingut d’alcohol. Quan estigui llest poseu-lo en una safata plana i introduïu-ho al congelador durant tota la nit.

L’endemà, agafeu un recipient alt resistent a la calor i col·loqueu dins el vi negre congelat i l’aigua i remeneu-ho amb una batedora. Quan l’aigua i el vi estiguin integrats haureu d’afegir molt lentament (a culleradetes) l’hidròxid de sodi, i remeneu-ho a consciència fins que es dissolgui completament abans d’afegir la següent culleradeta. Potser no noteu res al principi, però aviat la barreja emetrà calor i es produirà la reacció. Aneu amb compte en aquest punt perquè si no agregueu aquest producte lentament podríeu provocar l’efecte volcà. Ja dissolt, deixeu que refredi novament deixant el contenidor dins d’un bany d’aigua amb gel.

Quan la barreja de vi, aigua i hidròxid de sodi estigui freda, haureu d’abocar els olis i la mantega en una olla d’acer inoxidable, i donar-li calor suau fins que tot es fongui i s’integri. Retireu de la calor i deixeu refredar fins als 30 – 35 ° C, aproximadament. En aquest moment haureu d’unir les dues mescles. Agregueu lentament la barreja de vi amb la barreja d’olis, mentre bateu amb una liquadora d’immersió fins a obtenir una crema opaca, brillant i uniforme (no us preocupeu per l’aroma que produirà: desapareixerà en algunes hores).

Arribats a aquest punt només us quedarà abocar la barreja en motlles fàcils de treure del motlle, i deixar reposar durant 24 hores. Un cop desemmotllat és recomanable que col·loqueu les pastilles de sabó entre dues capes de paper encerat, i deixeu curar aquest saludable sabó de vi negre casolà durant 5 o 6 setmanes abans d’usar, regalar o vendre.