NOU CELLERS ABANDONEN LA DO CAVA

Comments off 744 Views0


És la notícia del moment en el món del vi: els 9 cellers que el passat mes d’abril constituïen la seva pròpia marca, Corpinnat, han abandonat definitivament la Denominació d’Origen Cava. Un terratrèmol que, malgrat tot, no ha fet tremolar els fonaments de la DO.

Gramona, Huguet-Can Feixes, Júlia Bernet, Llopart, Mas Candí, Nadal, Recaredo, Sabaté i Coca i Torelló són els 9 cellers sortints que, si bé és cert que són alguns dels elaboradors de renom en el cava, també ho és que, en termes de volum, no arriben a l’1% de les ampolles de cava que, en paraules del president, Javier Pagès “és la DO que més exporta -un 60% de la seva producció-, ha aconseguit reunir 38.000 hectàrees de vinya, 6.800 viticultors i 380 cellers, i estar presents en més de 100 països”.

Després de mesos de converses, ha estat impossible arribar a un acord entre els membres de Corpinnat i els responsables de la DO Cava. Una de les principals raons de la marxa d’aquests nou cellers ha estat la negativa de la DO a la convivència de dues etiquetes en les ampolles de cava, és a dir, l’etiqueta de Corpinnat i el distintiu de la DO. Això suposaria la convivència de dues marques, fet que prohibeix l’actual reglament de la Denominació d’Origen Cava.

Per la seva banda, des de la DO Cava lamenten la sortida d’aquests cellers i la falta d’entesa per arribar a un acord en un dels projectes fonamentals en els quals es troba treballant Cava actualment: els treballs de zonificació del territori per especificar l’origen del raïm i per oferir als elaboradors i consumidors una segmentació qualitativa que permeti diferenciar les categories de cava.

En el comunicat emès des de la DO Cava, Javier Pagès parlar d’un problema de temps: “Coincidim en els objectius de territori i qualitat, però no ha estat suficient per convèncer-los i finalment han cregut convenient seguir el seu camí. Des del Consell Regulador del Cava no hem deixat de reiterar, perquè hi creiem amb fermesa, que la unió i no la confusió genera la força necessària per competir exitosament en els mercats mundials”.

Des de la DO Cava també han deixat clar que, a partir d’ara, aquests cellers no podran fer servir cap referència a la marca Cava ni a les categories Gran Reserva o Cava de Paratge Qualificat, d’ús exclusiu per als inscrits a la DO i que, en l’actualitat, són la cúspide de la piràmide qualitativa dels escumosos a nivell mundial.