5 CLAUS PER ENTENDRE MILLOR EL MOMENT DE LA VEREMA

Des de fa unes setmanes, ha anat començant la verema en la majoria de les nostres zones vitivinícoles. La verema és el moment més especial i a la seva vegada el més important, tret que és el moment de recollir els fruits que amb tanta entrega els viticultors han estat cuidant tot l’any.

A continuació, os detallem algunes claus d’aquest moment crucial.

  1. Època. El període de verema varia segons la zona de producció. Aquí, a Espanya, es realitza entre agost i octubre, mentre que en l'hemisferi sud es recomana l'època de febrer a abril. Aquesta variació es deu sobretot al grau de maduració del raïm, que condiciona en gran manera el millor moment per a iniciar la verema. 
  1. Factors que influeixen en la maduració. El clima, el tipus de raïm, l'orientació de la vinya, l'altitud, la proximitat a la mar o el tipus de sòl són factors a tenir en compte perquè són els principals elements que influiran el grau de maduresa del raïm i, per tant, en el moment de la verema. Les condicions meteorològiques són crucials: si hi ha gelades, calamarses o pluges contínues abans que el raïm aconsegueixin la plena maduresa, les conseqüències poden ser nefastes, reduint els graus i fent malbé part de la collita a causa de la podridura o la caiguda de baies. 
  1. Moment òptim de maduració. Per arribar a aquest punt, els viticultors i enòlegs, realitzen controls de maduració del raïm entre agost i setembre. Aquests es duen a terme agafant els grans de raïm aleatòriament de cada vinya. A partir d'aquí es realitzen els controls de concentració de sucre i acidesa del raïm fent ús d'un refractòmetre; un petit aparell el qual prenent com a mostra una gota d'un raïm calcula la seva quantitat de sucre.
  1. Tipus de verema. Existeixen dos mètodes: verema manual o mecanitzada. La verema manual és utilitzada per a la producció de vi de major qualitat. Els raïms se seleccionen, la qual cosa implica un procés més lent que incrementa el cost de producció i el preu final del vi. La verema mecànica, usada només a cultius en espatllera i amb passadissos amplis entre vinyes, requereix de l'ús de màquines per a estalviar temps i preservar la qualitat del raïm en l'elaboració dels seus vins de qualitat.
  1. Tradició cultural i enoturisme. La verema posseeix una llarga tradició cultural que traspassa les parets del celler. És un període d'activitat frenètica, però a la vegada, és el moment més dinàmic i sensorial dels cellers, on l'olor de les fermentacions excita els sentits. És per això que l'època de la verema és perfecta per a practicar el enoturisme i endinsar-se en tots els processos de l'elaboració del vi.

COMPARTEIX AQUESTA NOTÍCIA