COM AFECTA EL CANVI CLIMÀTIC AL VI?

Sequera, altes temperatures, temporals més intensos (de calamarsa, neu, pluja…) o l'augment de la temperatura de l'aigua són només algunes de les conseqüències del canvi climàtic. Però, com afecta el canvi climàtic al vi?

El canvi climàtic portarà la indústria del vi a regions que ara són inimaginables

Un estudi de PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences) publicat l'any 2012 apuntava que, si no es reverteixen o, com a mínim, s'estancen els efectes del canvi climàtic, per a l'any 2050 les regions vinícoles tal com les coneixem actualment seran cosa del passat. Hauríem d'acomiadar-nos de vins de les zones del Penedès, Ribera del Duero, Rioja, o Priorat, entre altres. Per contra, regions com Polònia, el Canadà o fins i tot Noruega passarien a ser òptimes per a la plantació de vinyes.

De fet, ja avui dia, a causa del canvi climàtic i l'augment de temperatures, el sud-est britànic ha duplicat les extensions de vinyes en l'última dècada.

Aspectes del vi que es veuen afectats pel canvi climàtic

Els estius, cada vegada més llargs i càlids, han ampliat el període de maduració del raïm. A més, el raïm està exposat durant més temps als raigs solars i, per això, poden desenvolupar sabors i aromes més complexes. Així i tot, cal vigilar perquè també comporta una maduració primerenca i, per tant, major quantitat de sucre i augment de la graduació d'alcohol durant la fermentació.

El canvi climàtic també fa que el raïm tinguin menys nivells de tanicidad, i això afectaria l'elaboració d'alguns tipus de vi. Així mateix, el nivell de pH augmenta i disminueix l'acidesa, comportant que el vi sigui més clar.

Les constants onades de calor a conseqüència del canvi climàtic alteren el cicle natural de la vinya i la fa més vulnerables a les plagues. Les temperatures altes i aquestes noves condicions climatològiques també afecten les varietats de raïm i la seva regionalitat. Per a fer front a aquest efecte del canvi climàtic, els viticultors es plantegen dues estratègies possibles, (totes dues amb elevats riscos). La primera d'elles és anar muntanya a dalt i plantar vinyes en altituds que fins ara no hi havia. La segona és canviar i plantar varietats de raïm més adequat per als climes càlids. Això comporta un alt risc, perquè les vinyes necessiten un mínim de deu anys per a començar a produir vins de qualitat.

La verema també s'avança a causa del canvi climàtic

De manera general, el canvi climàtic ha comportat un avanç en els temps de verema. Actualment, s'inicia de mitjana uns quinze dies abans que fa 50 anys. La floració de la vinya s'avança al voltant d'onze dies. Si el canvi climàtic continua guanyant la batalla, no quedarà aquí la cosa. Els escenaris del cicle de la vinya que coneixíem fins ara seran cosa del passat. Les dates de floració podrien avançar-se entre 3 i 6 setmanes, i la verema podria veure's avançada fins a dos mesos i mig.

En el cas d'Espanya, a més, cal afegir el risc de desertificació que podem sofrir a causa del canvi climàtic, causant un estrès hídric a les vinyes i incrementant les seves necessitats de reg en dues o tres vegades més.

Així doncs, si volem continuar gaudint de la gran varietat de referències vinícoles disponibles en Aribau, és treball de tots fer-li front al canvi climàtic. No podem imaginar-nos un món sense els excel·lents vins dels quals podem assaborir avui dia. I tu?

COMPARTEIX AQUESTA NOTÍCIA