Entrem de ple en l'estiu i els dies calorosos en els quals ve de gust refrescar-nos amb begudes que ens aportin un xarrup de frescor. Malgrat que la sagnia i els negres d'estiu són una opció recorreguda en aquesta època de l'any, no hem de renunciar a poder gaudir d'un vi refrescant de qualitat.
L'ampli ventall de referències vitivinícoles de les quals disposem al país posa al nostre abast alternatives ideals per als dies calorosos. L'estiu és una època ideal per a assaborir i gaudir de vins blancs, rosats, espumosos i fins i tot negres!
Clima, temperatura o varietat, alguns dels factors que condicionen l'elecció d'aquest vi refrescant que busquem
El primer que hem de fer quan ens trobem davant la tessitura de triar un vi refrescant per a la nostra àgape és tenir diversos factors en compte.
Potser un dels factors més condicionants perquè un vi és refrescant, sigui la temperatura adequada a la qual hem de servir aquest vi. En el cas dels vins blancs, espumosos i rosats, és important que estiguin en el frigorífic almenys un parell d'hores abans de servir per a poder degustar-los a una temperatura correcta. Després, una glaçonera t'ajudarà a mantenir aquesta temperatura. Així mateix, cal evitar que el vi estigui al sol, malgrat que estigui en una glaçonera, ja que els raigs solars afecten el producte. I quina és la temperatura ideal de servei dels vins?

- Els blancs joves i espumosos haurien de moure's entre els 5 i 8 graus.
- Els rosats entre 8 i 10 graus.
- Els blancs amb criança de 10 a 12 graus.
- Els negres joves entre 12 – 17 graus.
El propi clima ja ens farà triar de manera intuïtiva quin és el vi refrescant que s'ajustarà a les elevades temperatures de l'estiu. El clima influeix en l'apreciació del vi, i provoca que les varietats més pesades i tànniques es descartin d'entrada. Els vins lleugers, amb poca graduació, major acidesa o salins, són els que millor s'ajusten a les altes temperatures. Així mateix, per a l'estiu no es recomana optar pels vins amb majors graduacions d'alcohol, ja que pot comportar sensació de deshidratació. És aconsellable anar alternant el consum amb aigua, per a no generar aquesta sensació de deshidratació.
Maridatges d'estiu amb vins refrescant
I una vegada triat aquest vi refrescant, amb què podem maridar-lo?
En el cas dels vins blancs, són els vins que millor mariden amb plats frescos típics de l'estiu com, per exemple: amanides, peixos i mariscos a la planxa.
El vi rosat és una opció adequada per als plats de pasta freda o amb salses lleugeres, amanides, sopes fredes o plats asiàtics.
A l'estiu, no tenim per què renunciar als negres, la clau és triar un negre lleuger, jove, servit lleugerament fresc perquè reveli una expressió fruitera. Aquests negres són una bona opció per als segons plats estiuencs com, per exemple, una carn blanca o un peix en salsa.
I els espumosos? No ens oblidem d'ells! Els vins espumosos són la millor opció de vi refrescant per a maridar amb les postres, un gelat o sorbet.