CONSELLS PER A UNA CORRECTA CONSERVACIÓ DEL VI A CASA

conservación del vino en casa

Qualsevol ocasió és ideal per a poder degustar i gaudir d'un vi a casa. Però. què passa si no s'acaba l'ampolla? Com podem fer una bona conservació del vi una vegada està obert? I abans d'obrir-ho, com ho hem de guardar?

El vi és un aliment viu que es veu afectat per tots els factors ambientals que l'emboliquen. Abans de destapar-ho, és important tenir en compte alguns aspectes per a la seva bona guarda a casa.

Conservació del vi abans de destapar-lo

El primer dels factors per a tenir en compte és la temperatura. És important que, per a una correcta conservació del vi, aquest es trobi en una temperatura constant entre els 8° i els 15°. Així i tot, cal vigilar perquè, en el cas dels negres, que un vi estigui massa fred fa que desapareguin aromes i matisos. Malgrat tot, quan se serveix el vi acostuma a pujar uns dos graus. Per a controlar la temperatura, la millor opció és preservar el vi en una nevera especial per a vins. Si no es disposa d'un lloc adequat és el traster o un armari tancat.

La llum no és amiga del vi. Que les ampolles de vi siguin de vidre de colors foscos ja dona una pista que la llum afecta a la correcta conservació del vi. La llum directa afecta a l'oxidació i les qualitats organolèptiques (color, aromes i sabor) del vi.

Altres factors que afecten la conservació del vi són la humitat, que hauria de situar-se entre el 70 – 80%, les vibracions o sorolls intensos, i les olors fortes. Abans d'obrir l'ampolla, aquesta ha de guardar-se en posició horitzontal. D'aquesta manera, el vi està en contacte amb el suro i contribueix al fet que aquest es mantingui humit. Si el suro s'asseca pot perdre volum, que entre oxigen no desitjat a l'ampolla i afecti el sabor del vi.

No, no tots els vins milloren amb els anys. Per a una correcta conservació del vi, el més important és saber de quin tipus de vi es tracta: la seva edat, la seva anyada, el lloc de procedència, la varietat del raïm i el tipus de criança. Aquesta última característica ens indicarà en gran manera quant temps podem guardar-ho sense obrir. Si es tracta d'un vi jove, s'hauria de consumir l'any que s'ha collit. Un vi criança pot conservar-se fins a uns 5 anys després de l'any de collita. Quant a un vi reserva o gran reserva, pot arribar-se a guardar de 10 a 15 anys aproximadament. Així i tot, això són estimacions, cal valorar les característiques individuals de cada vi.

Una vegada obert, com fer una correcta conservació del vi?

El primer i més important és que després d'obrir una ampolla de vi, si sobra, es guardi ben tancada. Això fa que s'eviti l'oxidació excessiva de la beguda.

Al contrari que abans de destapar-ho, una vegada obert, per a una correcta conservació del vi és important que l'ampolla es guardi en posició vertical. Així s'evita que el vi entre en contacte amb el suro i que pugui contaminar-se amb olors i sabors no desitjats.

Quant a la temperatura, els negres, una vegada oberts, són vins més sensibles als canvis de temperatura que els blancs i rosats. Per això, és important que es guardi en la nevera. Així mateix, conservar el vi en la nevera evitarà l'exposició indesitjada als raigs ultraviolats.

Malgrat seguir tots aquests consells, també cal tenir en compte quants dies porta oberta l'ampolla. El vi negre pot durar entre 3 i 5 dies una vegada obert; el blanc i el rosat són més delicats, per tant, solament es poden guardar de 2 a 3 dies quan estan destapats. Els vins que més aguanten una vegada oberts són els fortificats o licorosos, a causa del seu major contingut en alcohol.

COMPARTEIX AQUESTA NOTÍCIA