LA IMPORTÀNCIA SOCIOECONÒMICA DEL SECTOR VITINIVÍCOLA A CATALUNYA

La Organización Interprofesional del Vino de España (OIVE) va presentar recentment el seu estudi sobre “La importància econòmica i social del sector vitivinícola a Catalunya”, elaborat per l’empresa AFI, Analistas Financieros Internacionales, i en el que es reflexa en dades el paper del vi en aquesta comunitat.

El document exposa algunes dades de rellevància, que posen de manifest la transcendència econòmica del sector vitivinícola dins de l’economia catalana amb una aportació del 1,6% del Producte Interior Brut (PIB) de Catalunya, i un Valor Afegit Brut (VAB) superior als 3.630 milions d’euros anuals.

En termes de volum, Catalunya compta amb més de 56.089 hectàrees de vinyes, el que representa al voltant del 6% del total nacional. Els atributs d’enfortiment cultural i atributs diferencials de productes i serveis també es traslladen a la capacitat de les empreses que operen en aquest àmbit d’activitat per modernitzar-se i adaptar-se a les noves tendències de mercat. En aquest cas, Catalunya destaca per ser la segona comunitat autònoma amb més superfície destinada a producció ecològica i la comunitat autònoma líder quant a nombre d’embotelladores de producció ecològiques.

D’altra banda, Catalunya també ocupa la segona posició en comunitats autònomes exportadores de productes vitivinícoles, exercint una contribució positiva a la balança comercial, amb un superàvit proper als 500 milions d’euros anuals de mitjana dels últims cinc anys.

Per últims, en termes socials, és important destacar la contribució del sector a la fixació de la població al territori, factor clau pel manteniment de les zones rurals de Catalunya. De fet, tal com apunta l’estudi, més del 50% dels municipis de la comunitat compten amb vinyes i són precisament aquests els que han registrat majors creixements de població en els últims anys.

 

COMPARTEIX AQUESTA NOTÍCIA