QUINS CRITERIS DE VALORACIÓ ESTABLEIXEN LES LLISTES DE PUNTUACIÓ DE VINS MÉS PRESTIGIOSES?

Listas de puntuación de vinos

Les llistes de puntuació de vins ens ajuden a tenir una valoració uniforme de les referències vitivinícoles i poder comparar-les més fàcilment, gràcies a uns criteris compartits. La qualificació d'aquests vins ens dona una garantia i, poden fer que ens decidim per un vi o un altre. N'hi ha internacionals i nacionals, però com funciona cadascuna d'elles? Quins criteris de puntuació segueixen?

Llistes de puntuació de vins internacionals

Concours Mondial de Bruxelles

Creat en 1994, és un concurs itinerant que cada any se celebra en una ciutat diferent, i que es desenvolupa en 4 fases. Aquestes quatre fases corresponen a la divisió que realitza per a puntuar els vins: rosats; negres i blancs; espumosos; i dolços i fortificats. Cada divisió es puntua amb Gran Medalla d'Or, Medalla d'Or o Medalla de Plata. El seu jurat està format per periodistes especialitzats, enòlegs, compradors internacionals i representants d'institucions professionals.

Decanter

Són els guardons que atorga des de 2004 la revista britànica Decanter, una de les publicacions més prestigioses dins del món del vi. La degustació es duu a terme a Londres i el jurat el conformen enòlegs, premsa especialitzada, Masters Sommeliers i Masters of Wine, i es caten més de 18.000 referències internacionals, xifra que el converteix en el certamen de vi més gran del món.

Es tracta d'un tast a cegues que divideix els vins segons criteris de país, regió, color, raïm, estil, afegeixi i preu, seguint un sistema de puntuació de 100 punts. Les medalles es divideixen en:

  • Bronze: vins amb 86 punts
  • Plata: vins amb 90 punts
  • Or: vins amb 95 – 96 punts
  • Platí: vins que, en la segona ronda de tast, obtenen entre 97 i 100 punts
  • Best in Show: vins que en el tast final del grup dels Platinum reben entre 97 i 100 punts

Grenaches du Monde

Aquest concurs té una peculiaritat que el fa especial, i és que és un concurs monovarietal, creat en 2013, i dedicat en exclusiva a puntuar vins de la varietat garnatxa, tant blanca com negra. Com passa amb els dos anteriors concursos, el jurat de Grenaches du Monde està compost per professionals de tot el món. Els guardons es divideixen en Medalla de Plata, Medalla d'Or i Doble Medalla d'Or.

Una de les regions d'Espanya que més destaca en aquest concurs és la Terra Alta. En l'edició de 2024, 40 vins amb Denominació d'Origen Terra Alta van rebre medalla en el certamen.

Lista Parker

Parlem d'una classificació de puntuació pionera, que es basa en 100 punts, creada pel crític de vins estatunidenc Robert Parker, i de la publicació especialitzada The Wine Advocate. L'equip de tastadors d'aquesta publicació puntua de manera bimestral diferents vins del món, arribant a aconseguir la xifra de 30.000 vins a l'any avaluats. Els vins es qualifiquen a partir dels 50 punts i s'estableixen diferents rangs de puntuació:

  • De 96 a 100 punts: vins extraordinaris, profunds i complexos. Les joies de la corona.
  • De 90 a 95 punts: en aquesta franja trobem vins excel·lents i complexos.
  • De 80 a 89 punts: vins correctes, sense defectes apreciables.
  • De 70 a 79 punts: vins amb bona elaboració, però sense complexitat.

Llistes de puntuació de vins nacionals

Al nostre país també existeixen llistes de puntuació de vi que ens ajuden a valorar un vi a l'hora de comprar-lo o tenir una referència de la qualitat d'aquest.

La Guia Peñín

Una guia creada per José Peñín en 1990, que segueix els criteris de puntuació de la Llista Parker, i que actualment se situa entre les més prestigioses del panorama nacional. És una guia que puntua els vins d'Espanya i que serveix de referència a tot el món, ja que la publicació es tradueix a l'anglès, alemany i xinès. A poc a poc ha anat ampliant el seu grup de vins avaluats i, a més dels vins espanyols, també es puntuen referències de països com Mèxic, l'Argentina o Xile.

La Guia Vins Gourmets

Periodistes especialitzats, sommeliers, enòlegs i cellerers en actiu, puntuen els vins d'aquesta guia. Els tastadors disposen d'una fitxa individual mitjançant la qual atorguen una puntuació als vins i es bolquen en un programa informàtic exclusiu de Grupo Gourmets. Posteriorment, s'apliquen unes fórmules matemàtiques a les valoracions dels tastadors, i d'aquí s'obté la qualificació mitjana del vi catat.

La Guia de Vins de Catalunya

Catalunya és una regió amb gran heterogeneïtat en el que a vins es refereix. La Guia de Vins de Catalunya avalua vins catalans per a construir el concepte de què hauria de ser el vi català i, per tant, només puntua els vins catalans.

Segueix quatre criteris de tast independents per a l'avaluació dels seus vins. Les aromes terciàries de la bota no formen part de l'examen, no poden contenir varietats foranes, les mescles entre els vins de les varietats autòctones han de ser les tradicionals, i la R+D condueix a noves expressions del vi de la vinya catalana per a ser una eina de futur i amb base a això s'ha d'atorgar la puntuació de cada vi.

Aquestes són només algunes de les llistes de puntuació de vi que existeixen en el mercat. Totes elles ens ajuden a poder valorar millor la referència que tenim entre mans. Després, es pot entrar a comparar la valoració que realitzen les unes i les altres, i l'especialització de cadascuna. Al cap i a la fi, han de ser una eina que, com el seu nom indica, ens serveixi de guia per a poder triar el vi que millor s'adeqüi a cada ocasió.

COMPARTEIX AQUESTA NOTÍCIA