La temporada de tardor és sinònim de recolliment, espelmes, sabors càlids i de moments de pausa casolans. És temps de castanyes, moniatos, carabasses, codony, fruita seca… És llavors quan entren en escena els vins dolços, aquests grans vins, moltes vegades oblidats, que ens acompanyen en les sobretaules de tardor.
Aquests mesos porten amb si senzilles postres tradicionals com els panellets, els moniatos al forn, les castanyes rostides, la coca de carabassa o el codony amb formatge. Postres que, encara que senzills, ofereixen una riquesa de sabors i que demanden d'un vi que els complementi i acompanyi, aquí és quan els vins dolços compleixen amb aquesta funció a la perfecció.
Quins vins dolços podem triar?
- Moscatell
Un clàssic entre els vins dolços. Solen ser vins aromàtics, florals, amb notes cítriques i de fruita blanca madura. Aquest vi és ideal per a acompanyar els panellets o els moniatos al forn.
- Vi ranci
Dins de la gamma dels vins dolços, és un vi que té els efectes d'una criança oxidativa. Parlem de vins de llarga criança, molt típics a Catalunya, amb sabors de fruita seca, espècies, barrica… Una parella de ball perfecta per a les castanyes rostides.
- Pansa Blanca
Vi dolç per a acompanyar les llargues sobretaules, de color daurat, en el qual trobarem aromes de raïm sobre madurada, de fruita blanca madura, mel i notes balsàmiques. Ideal per a maridar amb qualsevol de les postres de la temporada.
- Pedro Ximénez
Parlem d'un vi dolç dens, intens, amb aromes a figues, passes, cafè i xocolata, i un final persistent. Es pot prendre com a aperitiu a mitjan tarda i maridar-lo amb uns carquinyolis, un pastís de poma, o uns bunyols de vent.
Vins dolços adaptats a l'actualitat
Si bé aquests són els vins dolços tradicionals, els clàssics entre els clàssics, cada vegada són més els cellers que elaboren un tipus de vi dolç adaptat als nous temps, sense criança oxidativa, amb perfils més frescos i afruitats. Els vins dolços actuals busquen oferir una dolçor equilibrada i més lleugers quant a la seva graduació alcohòlica, per a brindar una major expressió aromàtica i fruitera.
Com a consell final per a poder gaudir aquests vins dolços en la seva major expressió us direm que cal servir-los freds (entre 8-12 °C) i equilibrar així la seva dolçor. L'ideal és degustar-los en copes petites de tipus vi blanc o xerès, en petites dosis.
Amb això, només queda assaborir-los amb calma per a posar el fermall perfecte a un menjar tardorenc. En el nostre catàleg trobaràs una diversitat de referències de vins dolços.