Warning: Parameter 2 to qtranxf_postsFilter() expected to be a reference, value given in /home/customer/www/aribau.es/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 303
5 CONCEPTES QUE ET FARAN PASSAR PER SER UN EXPERT EN VINS (I part) | Aribau

5 CONCEPTES QUE ET FARAN PASSAR PER SER UN EXPERT EN VINS (I part)

Comments off 4083 Views1


Tots tenim un amic d’aquest que saben -o diuen saber- de tot: sap quin és l’últim restaurant de moda, sap quin tipus de menjar és el més in del moment i, és clar, també sap quin vi escollir de la carta de vins de cada restaurant.

El cert és que, encara que des de fora el món del vi pugui semblar un d’aquests universos tremendament complexos, basta amb tenir una mica d’interès i molta passió per la matèria per anar dominant a poc a poc les seves múltiples facetes.

Per començar, et donarem 5 conceptes que podràs fer servir ja mateix i que et faran passar per quasi un expert, aconseguint que fins i tot el teu amic et cedeixi l’honor d’escollir el vi en el proper sopar.

  • Anyada

L’anyada d’un vi ve determinada per les condicions climàtiques que es van donar a una determinada zona durant l’any de la collita. Aquests elements determinaran si estem parlant d’una bona o una mala anyada, així com de la base de la qual partirà el vi. Si va ser una bona collita, el vi ja tindrà unes bones condicions de partida. Si pel contrari no ho va ser, l’enòleg del celler haurà d’emprar-se a fons per millorar-la. La informació de l’anyada d’un vi la trobaràs a l’etiqueta, normalment a la part frontal.

  • Vi jove  criança reserva

No, no tots els vins estan pensats perquè envelleixin. I no, no tots seran més bons després de 10 anys agafant pols a casa. Conèixer la diferència entre un vi jove, un criança i un reserva ens pot ajudar a no cometre aquest tipus d’errades. Els tres conceptes fan referència al tractament que rebrà el vi un cop hagi fermentat. El vi jove és el que passa directament del dipòsit de fermentació a l’ampolla i directament a les botigues. Aquests vins és preferible consumir-los durant els dos primers anys. Els criança són els vins que passen de la fermentació a bóta de roure (entre 3 i 6 mesos) i després a ampolla durant 18 mesos més abans de posar-se a la venda. I finalment, els reserva passaran 18 mesos en bóta i 18 més en ampolla. I si aquesta maduració s’allarga a cinc anys, llavors estarem parlant d’un gran reserva. I aquest sí que el podràs guardar a l’espera d’una bona ocasió per destapar-lo.

  • Estructura del vi

A què es refereixen els experts quan parlen de l’estructura del vi? Doncs bàsicament l’estructura fa referència a l’equilibri dels diferents components del vi, des de la quantitat d’alcohol fins als nivells d’acidesa i sucre. En funció de l’harmonia d’aquests i altres elements (tanins, polifenols…) parlarem d’una estructura forta o feble. Si un component ressalta sobre la resta es trencarà l’equilibri i el vi perdrà harmonia, resultant aspre. Quan un vi té una bona estructura serà més agradable i suau al gust.

  • Torrat

És un altre dels mots adjectius que se li donen al vi. En aquest cas fa referència al gust que el mateix vi agafa mentre és en bóta. Això succeeix perquè els llistons de fusta amb els quals es fan les bótes són cremats per la part interna per aconseguir fàcilment la seva forma corbada, raó per la qual el vi té aquest gust com fumat, especialment notable quan es tracta de bótes noves.

  • Coupage

Si l’anglès s’ha apoderat de tots els àmbits del nostre idioma, omplint-lo de constants anglicismes, en el món del vi el francès és el rei, i coupage possiblement la paraula més usada juntament amb sommelier. Però, què és el coupage? Doncs és la barreja de diferents varietats per elaborar un vi. Existeixen moltes varietats de raïm, i molts vins monovarietals (elaborats amb un sol tipus de raïm), però el més habitual és que els vins siguin combinacions de diverses varietats amb les quals l’enòleg juga per aconseguir vins amb característiques específiques i carregats de personalitat.