6 CONSELLS PER EMMAGATZEMAR EL VI A CASA EN LES MILLORS CONDICIONS

Comments off 1769 Views0


A tots ens agrada tenir la nostra pròpia bodega a casa, i presumir quan venen els amics a sopar dels molts -i bons- vins que tenim. Però de poc serveix que ens treballem la bodega si no tenim en compte una sèrie d’aspectes per assegurar-nos que els vins es conserven de la millor manera possible.

Com la majoria no disposem d’una petita cava a casa perquè els nostres vins descansin com a reis, et donarem uns quants consells perquè, encara que sigui al saló, les teves ampolles es mantinguin en perfecte estat de conservació i servei.

  • La foscor mana

Els vins han d’estar allunyats de la llum, sigui la llum solar directa o la d’un fluorescent. Els rajos UV poden fer malbé el vi, per això molts s’embotellen directament en ampolles fosques, ja que d’aquesta manera estan millor protegits. També han d’estar allunyats de fortes olors, ja que el suro es pot impregnar d’aquestes olors i espatllar el vi, raó per la qual és important una bona ventilació.

  • Sempre en horitzontal

És important que els vins s’emmagatzemin en posició horitzontal, perquè d’aquesta manera el suro es manté sempre humit. Si el suro s’asseca, deixarà passar l’aire, i el vi s’oxidarà més ràpid. Un truc: si ho emmagatzemes amb l’etiqueta cap a dalt, podràs detectar més ràpidament si s’han format sediments en el vi. Ah! I també és important no moure les ampolles constantment.

  • Temperatura estable i constant

La temperatura ideal per emmagatzemar vins són 12ºC. Si baixa d’aquesta temperatura, no afectarà de manera negativa al vi, tan sols al seu procés d’envelliment. El que no s’ha de sobrepassar mai són els 24ºC, ja que a partir d’aquesta temperatura es començaria a oxidar més ràpidament. En definitiva, el més important és que el vi no pateixi canvis bruscs de temperatura. De fet, es recomana que aquesta, al llarg de tot l’any, no variï més de 3ºC, especialment en el cas dels vins negres.

  • Importància de la humitat

Alts nivells d’humitat ajuden a mantenir el suro en millors condicions, evitant l’evaporació. Tot i això, es recomana que aquesta no sobrepassi el 70%, ja que a partir d’aquests nivells s’afavoriria el creixement de la floridura, que no ajudaria a la conservació del vi.

  • Ni les ampolles duren tota la vida

… ni tots els vins milloren amb el temps. Si un vi és molt econòmic, no millorarà amb el pas dels anys. I això no significa que no sigui bo, simplement es tracta d’un vi elaborat per ser consumit en el seu primer any de vida. És el que succeeix amb molts vins blancs joves. Si aquests han passat per bóta, la vida s’allargarà als 2-3 anys posteriors. Per la seva banda, els vins negres amb criança es poden emmagatzemar fins a 10 anys.

  • Ha de tenir molt en compte la temperatura a l’hora de servir-los

Per molt ben conservada que estigui l’ampolla, pots tirar-ho tot per la borda si a l’hora de servir el vi no ho fas a la temperatura ideal. Així doncs, han de tenir en compte que els blancs i rosat, en línies generals, es recomana servir-los entre 6 i 12ºC, els vins escumosos i caves, entre 6 i 8ºC, els negres joves a uns 14ºC, i els negres amb criança entre 14 i 18ºC.

I si, un cop acabat el sopar, t’ha sobrat vi en alguna ampolla, aquí tens uns quants consells per conservar-la, també, en les millors condicions.