8 CONSELLS PER SABER MÉS DE VINS

Comments off 1887 Views0


Saber més de vi, una d’aquelles assignatures pendents per a molts, i que amb el pas dels anys es va fent més necessari superar. Quan som més joves, el vi no aconsegueix convèncer-nos, però a mesura que anem madurant creix el nostre interès per ell, i plantar-se en una vinoteca, davant totes aquelles ampolles, s’acaba convertint per a molts en una agonia davant la inseguretat que provoca no tenir -o creure que no es tenen- coneixements suficients per escollir un vi.

Però, en realitat, és molt més senzill del que pot semblar. Tan sols s’han de tenir en compte uns quants consells per guanyar una mica de seguretat davant l’elecció. Som-hi!

1- La primera pregunta de totes: com sé si un vi és bo? Bé, doncs molt senzill: quan un vi és bo, es nota, igual que succeeix amb qualsevol altre producte. O és que no sabem quan ens estem menjant un bon entrecot o una bona pça de fruita? Doncs amb el vi passa exactament el mateix. Si és bo, ho notaràs. De veritat.

2- Tasta molts vins. És la clau per millorar els teus coneixements en la matèria. Aquí, igual que succeeix en altres aspectes de la vida, l’experiència és la base del coneixement. Però no estem parlant de beure molt, recorda que el vi, com tot, sempre és millor amb moderació. Ens referim al fet que tastis molts vins diferents i no et quedis sempre amb els 4 que t’agraden.

3- L’anyada del vi. Molts dels vins que trobem al mercat són vins joves, i per tant l’anyada hauria de coincidir amb un any anterior a l’actual. Són vins pensats per consumir al llarg del present any, perquè no milloraran amb el temps. La informació de l’anyada d’un vi la trobaràs a l’etiqueta, normalment a la part frontal.

4- I els criança i reserva? Doncs si els vins joves són aquells que no passen per bóta, els criança són els que passen en bóta de roure entre 3 i 6 mesos, i després passen a l’ampolla 18 mesos més abans de sortir al mercat. Els reserva van un pas més enllà, i estan 18 mesos en bóta i 18 en ampolla. Ambdós podràs guardar-los durant més temps a casa, ja que no perdran propietats.

5- Atenció en deixar una ampolla oberta molts dies. No és la millor opció. Si després d’un sopar queda una ampolla oberta, aquí et donem uns quants consells perquè la conservis de la millor manera possible.

6- Tria la copa adequada per a cada vi. No, no és igual quina copa facis servir a l’hora de tastar un vi. Si vols tastar-lo en les millors condicions, tria copes que tinguin profunditat i amplada suficient perquè puguis moure el vi sense problema. D’aquesta manera alliberaràs les aromes del vi més fàcilment, i t’ajudarà a seguir el procés de tast més còmodament.

7- No et limitis a conceptes preestablerts: blanc per a peixos, negre per a carns. Per sort, hi ha quasi tants maridatges possibles com persones i gustos. És cert que alguns vins van millor amb uns plats o uns altres, però no tinguis por a experimentar. El pernill sempre amb vi negre? En el proper sopar, presenta’l junt amb una bona copa de cava, i veuràs la sorpresa.

8- Pregunta tot allò que no sàpigues o que et generi dubtes. Tant si estàs en una vinoteca i no tens clar quin vi escollir, com si estàs en un curs de tast i no acabes d’entendre bé tots els conceptes. No tinguis por perquè, moltes vegades, la curiositat és la millor manera d’arribar al coneixement.

I, sobretot, no t’oblidis del més important: gaudeix. El vi s’elabora perquè la gent el gaudeixi bevent. No t’angoixis amb si faràs o no una bona tria: escull el que més t’agradi, sigui perquè ja l’has tastat, sigui perquè t’encanta l’etiqueta. Experimenta i amplia el teu arxiu de vins. Veuràs com, amb el temps, no et faran falta consell com aquests.

I si, malgrat tot, tu el que vols és ser -o semblar- tot un expert en vins, no et perdis la nostra guia: volum 1 i 2. Salut!