DIFERÈNCIES ENTRE EL CAVA I EL CHAMPAGNE

Comments off 768 Views0


D’entrada, segur que la majoria nomenaria el preu com a la principal diferència entre aquests dos escumosos. I és que el champagne ha sabut col·locar-se històricament en un segment de consum més alt. No obstant això, no hem de perdre de vista que existeixen multitud de caves que poden competir perfectament amb els xampanys francesos.

Malgrat ser dos tipus de vi que poc tenen en comú, és cert que la tendència és a comparar-los, possiblement perquè compareixen mètode d’elaboració, el conegut com a mètode champanoise de fermentació en dues fases que va descobrir Dom Perignon.

Però, a banda d’això, poc més tenen en comú. Els principals factors que els diferencien es poden resumir en 4: l’origen, el clima, les varietats de raïm i les anyades.

L’origen

La primera i més evident diferència és l’origen. Mentre que només poden dir-se Champagne els escumosos produïts a la regió de la Xampanya francesa, la Denominació d’Origen Cava no se circumscriu a una única regió d’Espanya, tot i que també és cert que la zona majoritària en la producció del cava és el Penedès català.

Estretament lligat a l’origen està el tipus de sòl on creixen les vinyes. Així, mentre que els sòls de la Xampanya són pobres en substrat, els del cava (centrant-nos en la zona del Penedès per ser la més gran) són calcaris i argilosos.

El clima

La regió de la Xampanya és freda i molt plujosa, i l’època d’insolació del raïm és molt reduïda. Aquesta falta de sol i la pluviometria no permeten que el raïm aconsegueixi el grau de maduració suficient per fermentar. Els mostos necessitaran ser enriquits amb sucres, i el resultat final seran uns vins més àcids.

Per la seva banda, el cava té un clima mediterrani més favorable per a la maduració del raïm, que creix rica en sucres i aconseguint un grau que pot ser una mica més alta sense necessitat d’afegir sucres en la segona fermentació. El resultat final són vins més afruitats.

Varietats

El triumvirat de varietats amb les quals s’elabora la major part del cava està format pel Xarel·lo, el Macabeu i la Parellada, totes elles varietats blanques.

En l’elaboració del xampany les tres varietats estrella són el Chardonnay, la Pinot Noir i la Pinot Meunier. Les dues últimes són varietats negres que aporten estructura als escumosos i ajuden a reduir l’acidesa.

El resultat són xampanys de criança més llarga, amb més tanins, més elaborats i suaus, i amb un color groc fosc, davant dels caves, que acostumen a tenir un color més clar, més neutre, i pocs matisos de fermentació oxidativa.

Anyada

Una altra diferència important és que, mentre que els caves s’elaboren normalment amb vins d’una única anyada, a França és comú la barreja de distintes anyades per equilibrar els vins i compensar les collites més fluixes.

Quan un xampany s’embotella com a Millesimé el que està indicant és que tot el raïm procedeix d’una mateixa collita i que, per tant, va ser una bona anyada que ha merescut ser embotellada de manera individual.