ELS COLORS DEL VI: TERMES PER PARLAR DE LES DIFERENTS TONALITATS

Comments off 739 Views0


Si hem assistit algun cop a un tast professional, sabrem que a la fase visual és habitual referir-se a la tonalitat o color del vi amb diferents termes. I, malgrat que habitualment acostumen a fer-se servir tons com pallós, robí o rosat, existeixen molts altres conceptes per referir-se als colors del vi.

Habitualment és fàcil definir el color d’un vi fixant-se en el rivet en inclinar la copa. El rivet és la vora del vi, allà on el color s’aclareix i és més fàcil de veure. A més, el rivet ens donarà informació sobre altres aspectes del vim com ara la seva evolució.

La periodista i sumiller Mariana Gil Juncal, autora habitual en la revista digital Vinetur, publicava fa uns mesos un article en aquest sentit. I la veritat és que resulta de molta utilitat per fer-se amb uns quants conceptes previs que ens ajudin a l’hora de definir per nosaltres mateixos el color del vi.

Dels 23 termes que ella proposa, nosaltres ens quedem amb aquests 10 que ens serviran per començar a crear el nostre propi diccionari del vi:

  • Carmí: és el color que acostumen a tenir els vins negres joves.
  • Daurat: reflexos que tenen alguns vins blancs, especialment aquells que tenen criança.
  • Granat: color dels vins negres amb envelliment.
  • Groc: és el clàssic color dels vins blancs. Seria la base perquè, a partir d’aquí, els reflexos poden ser pallosos, verdosos, daurats…
  • Or: és una mica més intens que el daurat i, de nou, s’associa a vins amb criança en bóta.
  • Pallós: reflexos d’alguns vins blancs amb un color que s’assembla al de la palla.
  • Pàl·lid: reflexos d’alguns vins blancs, i més suaus que els pallosos. Acostumen a ser vins amb molt poca intensitat cromàtica.
  • Robí: és el color que acostumen a tenir alguns vins negres amb criança. Reben aquest nom perquè la tonalitat de color vermell és similar a la d’aquest mineral.
  • Taronja: reflexos que acostumen a tenir alguns vins rosats evolucionats.
  • Violeta: matís de color que es troba en alguns vins negres, especialment en vins joves.