PAGOS DEL MONCAYO, UNA BODEGA SOSTENIBLE EN CAMPO DE BORJA

Comments off 2005 Views0


La bodega Pagos del Moncayo, que pertany a la Denominació d’Origen Campo de Borja, està situada als peus de la Serra del Moncayo (Aragó), una de les zones amb major diversitat en ecosistemes d’Europa.

Es tracta d’una bodega jove -compta amb 10 anys d’història- i que ja des del seu naixement va optar per una producció artesanal. Tota la feina a les vinyes, des de la poda fins a la verema, es realitza de manera manual. Han recuperat també la pràctica tradicional del trepitjat del raïm, una tècnica que ha demostrat ser més eficaç per aconseguir extreure tot el potencial qualitatiu del raïm. Aquesta feina artesanal és la que fa que Prados, els vins de la bodega, conservin tot el sabor d’aquesta terra.

pagos-del-moncayo-aribau-02

Les vinyes de la bodega, algunes amb més de 80 anys, han estat històricament de la família, garantint una gestió vitícola de qualitat. En les més de 7 hectàrees de vinyes es conreen les varietats Garnatxa i Syrah, que troben en el clima i les terres del Moncayo les condicions òptimes per al seu desenvolupament.

La Garnatxa és la varietat tradicional d’aquesta zona d’Aragó. No en va, la DO Campo de Borja és considerada L’Imperi de la Garnatxa. La necessitat d’hores de sol i altes temperatures que té aquesta varietat fa que s’adapti perfectament a les condicions de la zona, donant lloc a vins d’una imponent estructura i complexitat aromàtica. D’altra banda, la Syrah és la millor aliada de la Garnatxa, garantint vins amb gran personalitat i fàcilment identificables amb la seva zona d’origen.

pagos-del-moncayo-aribau-01Distintiu de producció sostenible

En 2013, la bodega Pagos del Moncayo es va unir al projecte europeu ECO-PROWINE, un projecte que tracta d’implementar iniciatives que ajudin a reduir l’impacte mediambiental de l’elaboració de vins. La feina d’aquest projecte ecològic busca avaluar els consums, les emissions i els costos de cada una de les fases del procés productiu per aconseguir optimitzar així el cicle de vida d’un producte.

El compromís de Pagos del Moncayo amb l’elaboració artesanal l’ha valgut a la bodega el reconeixement com a referent europeu en l’elaboració sostenible de vi per part d’aquest projecte. Aquesta Eco-Etiqueta certifica que els nivells d’emissió de la bodega estan molt per sota de la mitja europea, garantint així la sostenibilitat de la bodega i el respecte d’aquesta pel medi ambient.