TALAI BERRI: FUSIÓ ENTRE L’HERÈNCIA FAMILIAR I LA MODERNITAT

Comments off 517 Views0


Bixente Eizaguirre és el fundador del celler Talai Berri. Fill d’una família amb una gran tradició vinícola, va decidir crear el celler després d’haver estat un dels impulsors i fundadors de la Denominació d’Origen Getariako Txakolina.

Situat a Zarautz, en els vessants de la muntanya Talai Mendi, el celler Talai Berri es troba envoltat de 12 hectàrees de vinyes pròpies. En els inicis del celler es van plantar vinyes de varietats autòctones per completar les que ja hi havia a la zona, moltes d’elles centenàries. Es van buscar llavors noves orientacions a les plantacions aprofitant els costats més assolellats de la muntanya.

La filosofia del celler passa per primar el control del producte des del més mínim detall, de manera que durant tot el procés, des de la cura de la vinya fins al resultat final, el factor humà prima per sobre del tècnic.

D’altra banda, Talai Berri ha estat pionera en la incorporació dels sistemes més avançats: premsa neumàtica, control de temperatures, laboratori d’autocontrol… A més, avui dia, la collita es treballa sota criteris de respecte al medi ambient, reduint al mínim l’ús de productes fitosanitaris i disminuint els residus.

Així, gràcies a la innovació, el celler ha pogut mantenir la seva essència generació rere generació, però millorant els processos d’elaboració dels seus avantpassats. Una fusió entre herència i modernitat que queda reflectida en els seus productes.

 

Txakoli Blanc Talai Berri

El Txakoli Blanc Talai Berri s’elabora amb les dues varietats autòctones que tenen plantades a les vinyes del celler: la Hondarribi Zuri, que suposa el 90% de les vinyes, i la Hondarribi Beltza, que cobreix el 10% restant.

Es tracta d’un vi jove i de graduació moderada, amb un toc d’acidesa que el fa molt característic. De color groc verdós, té un aspecte molt lluminós i una bombolla fina. En nas presenta aromes complexos amb reminiscències a fruites i notes d’herba fresca. En boca, és un vi sec, equilibrat, amb estructura i un postgust que ens retorna les notes fruitals.

El vi ideal per acompanyar un bon assortiment de pintxos en qualsevol taverna basca de la ciutat.