TIPUS DE TAPS DE VI. AVANTATGES I INCONVENIENTS MÉS ENLLÀ DEL SURO

Tot i que el suro continua sent el tap per excel·lència pel que fa al món del vi (encara avui suposa gairebé el 80% de la producció mundial), com comentàvem recentment, no ha de ser sempre la millor opció.

És per això que, en els darrers anys, han sorgit diferents tipus de taps que busquen fer-li la competència al suro, amb millor o pitjor sort. I és que el més important a l'hora d'escollir un tap -decisió que sol ser de vegades un gest enològic i en altres més enfocat al màrqueting- és tenir en compte que el que és fonamental és que protegeixi el procés de maduració del vi a l'ampolla.

Suro

Ja que és el tap preferit per la majoria, comencem parlant-ne. El seu principal avantatge sobre els seus competidors és que és l'únic que facilita l'òptima conservació i evolució del vi a l'ampolla. A més, aporta aromes pròpies al vi, així com textura i color. En contra seva, cal destacar que si són 100% naturals té un alt cost de producció i, a més, són els responsables que en algunes ampolles trobem problemes d'humitat i TCA, la coneguda “olor de suro”.

Aglomerats i microaglomerats

Presentats moltes vegades com a taps de suro natural, no deixen de ser un producte processat. Contenen poliuretà i per tant no es poden reciclar, però resulten més econòmics que els de suro natural.

Sintètic

Són taps compostos per elastòmers termoplàstics, i de vegades també elaborats amb silicona. A més de ser molt més econòmics que els taps de suro, garanteixen que el vi no es veurà afectat per TCA. Tot i això, és un tipus de tap que no és apte per a vins de guarda, ja que proporcionen un segell menys eficaç amb l'oxigen en cedir amb el pas del temps. En canvi, sí que són recomanables per a vins joves, frescos i afruitats, ja que aconseguiran conservar millor aquests atributs en un vi. Un dels punts a favor seu és que permeten crear dissenys atractius jugant amb els colors.

Tap de rosca

Tradicionalment considerat un tap per a vins joves, és el més asèptic de tots, ajudant especialment a preservar les aromes fruiteres dels vins. Tot i que no permet la maduració del vi en ampolla, és un tap pràctic i gaudeix d'un bon preu, encara que no de bona reputació entre els més puristes.

Taps de biomassa de canya de sucre

És un tipus de tap que uneix eficàcia, disseny i sostenibilitat. Un tap biosintètic elaborat amb biomassa de canya de sucre, material resistent i totalment natural que el converteix en un tap 100% biodegradable. En contra, de moment no està gaire estès i la seva producció està pràcticament en mans d'una única empresa.

Vidre

De disseny elegant, el tap de vidre aconsegueix donar-li al vi un plus d'exclusivitat en assimilar-lo més a una ampolla de perfum. Permet un gran segellat i és molt neutre. A més, com que és de vidre, és 100% reciclable. Per contra, l'elevat cost del producte i que, malgrat que se'l pressuposa neutralitat, es desconeixen de moment els seus resultats en vins que envelleixen en ampolla.

COMPARTEIX AQUESTA NOTÍCIA