MITES I TÒPICS A L’HORA DE SERVIR EL VI

Comments off 219 Views0


Que si el vi negre a temperatura ambient, que si el blanc ha d’estar gairebé congelat… El món del vi, també a l’hora de servir-lo, està ple de tòpics i mites que, de tant sentir-los, tots assumim com a certs.

Per exemple, un dels més comuns: el vi negre s’ha de servir a temperatura ambient. Us imagineu servir un bon reserva a la temperatura de les 15h a l’agost? Òbviament, no. I és que aquesta expressió tan comuna, a temperatura ambient, es remunta a fa segles, concretament als castells francesos on, és clar, la temperatura era molt més fresca. O sigui que no, els negres també s’han de refredar. En general, com més anys tingui el vi, major temperatura de servei. Així, els vins negres joves es poden servir entre els 12 i els 14 graus, mentre que si volem gaudir d’un reserva, és preferible fer-ho entre els 18 i els 20 graus. Això sí, mai per sobre dels 20 graus.

I què passa amb els blancs? Doncs tot el contrari: si vols prendre un vi blanc, sembla que l’única manera de fer-ho és que estigui ben fred. I tampoc seria del tot cert. Comparant amb els vins negres, sí que necessiten més frescor, però igual que amb els negres diferenciem entre joves i reserves, amb els blancs podem distingir entre joves i afruitats, que poden servir-se entre els 5 i 8 graus, i blancs amb criança, que els podem gaudir molt més a una temperatura superior, entorn dels 12 graus.

I arribem als caves i escumosos. Hi ha qui assegura que el millor és brindar amb un cava després d’haver-lo passat pel congelador. De nou, un altre mite. El cava, i la resta d’escumosos, s’han de servir entre els 5 i els 8 graus ja que, si la temperatura és inferior, perdran totes les seves aromes i expressió.

En definitiva, el més important és mantenir una temperatura de servei òptima perquè després, un cop a taula, el vi anirà agafant temperatura. Les glaçoneres són la millor manera de posar-hi remei, fins i tot per als vins negres arribat el moment.

I per a aquells que prefereixen gaudir del vi encara més fres, aquí us deixem alguns consells per refredar el vi sense alterar el seu sabor. Salut!