TERMES FRANCESOS COMUNS EN EL MÓN DEL VI (PART I)

Comments off 183 Views0


El francès és, sense dubte alguna, l’idioma que més influència té sobre el propi llenguatge associat al món del vi. I no és d’estranyar tenint en compte que es tracta d’una de les grans potencies històriques en l’elaboració de vi.

La seva influència és tal que, no només se segueix el model de les seves organitzacions i estructures, sinó que hem adoptat part del seu vocabulari com a propi. Però, sabem de què parlem quan parlem de bâtonnage o de bouquet, per exemple? Per seguir fent-los servir amb ple coneixement, intentem aclarir alguns d’aquests conceptes.

Assemblage

És l’acció de barrejar vins per obtenir el resultat final abans del repòs o criança. Els vins s’elaboren per separat segons les varietats i les diferents parcel·les d’on provenen. Cada varietat aportarà les seves pròpies aromes i ajudarà a confeccionar la complexitat  del vi.

Bâtonnage

Tècnica que consisteix a remoure les mares (els llevats del vi) en el dipòsit de fermentació. Permet millorar l’estabilitat del vi i les seves qualitats per a l’envelliment.

Blanc de blancs / Blanc de noirs

Significa, literalment, blanc de blanques i blanc de negres, és a dir, vins blancs elaborats amb varietats blanques o negres, que no es deixen gairebé macerar amb les pells per evitar l’extracció de color.

Bouquet

És el terme que es fa servir per fer referència a les aromes d’un vi i que es desenvolupen després de la fase d’envelliment. És el que es coneix també com a aromes terciàries. I és que en el vi podem trobar aromes primàries, aquelles que venen donades pel tipus de raïm; aromes secundàries, que són les que es formen durant la fermentació; i les aromes terciàries, que són les que sorgeixen quan primàries i secundàries es fonen durant l’envelliment en ampolla per un procés de reducció, és a dir, d’absència  d’oxigen, i que és que el dona lloc al bouquet. Sensible a l’oxigen, el bouquet pot desaparèixer ràpidament o modificar-se en un breu espai de temps, per això, en una ampolla oberta, el vi perd ràpidament l’aroma que el caracteritza.

Coupage

És la tècnica que barreja vins de diferents varietats de la mateixa o de diferents collites, amb l’objectiu d’unificar les seves qualitats per obtenir les millors virtuts de cada una d’elles, o per contrarestar els possibles defectes d’una amb l’altra.

Cru

Serveix per definir els vins de qualitat superior provinents d’una vinya determinada. Seria el millor terrer pel que fa a qualitat del raïm d’aquesta zona concreta. En català serien els vins de finca.

Terroir

Fa referència a un espai geogràfic delimitat, amb unes característiques geològiques, climàtiques i ambientals -entre altres- específiques que determinen la qualitat del raïm i, per tant, del vi resultant. Li concedeixen al vi una personalitat pròpia que el fa diferent del d’altres zones.