‘TALAI BERRI BELTZA’, DE TALAI BERRI

Comments off 182 Views1


Fa ja més de 15 anys que el celler Talai Berri posava en marxa la seva aposta per un vi que, en aquell moment, era un tipus de vi molt local i casolà, i que avui dia és un dels blancs més populars dins i fora d’Euskadi: el txakoli.

Des de fa alguns anys, ja amb el txakoli blanc com a emblema de la casa, van decidir apostar per la versió negra d’aquest vi. Una raresa que se suma a aquest corrent de vins negres atlàntics que han anat sorgint en els darrers anys, i que tenen el seu origen fonamentalment a Galícia.

Talai Berri Beltza (negre en euskera) és el primer i únic txakoli elaborat per un celler de la Denominació d’Origen Txakoli de Guetaria. És un monovarietal elaborat amb la varietat negra autòctona hondarribi beltza. Un vi de color cirera picota amb aromes molt marcades a fruits del bosc, que van evolucionant fins a recordar a confitura de fruites vermelles.

En boca, és un vi suau i agradable al paladar, però amb tota la picardia i alegria d’un vi lleuger, i una lleu acidesa que li imprimeix un caràcter vivaç i un toc molt particular. Un vi perfecte per maridar amb peixos a la brasa o unes bones kokotxas del nord.

 

Sobre el celler

Situat a Zarautz, en els vessants de la muntanya Talai Berri, el celler Talai Berri es troba rodejat de 12 hectàrees de vinyes pròpies. La filosofia del celler passa per primar el control del producte fins al més mínim detall, de manera que durant tot el procés, des del treball a la vinya fins al resultat final, el factor humà prima sobre el tècnic. Al mateix temps, Talai Beri ha estat pioner en la incorporació de sistemes avançats per a l’elaboració dels seus vins, i les seves vinyes es treballen sota criteris de respecte al medi ambient, reduint al màxim l’ús de productes fitosanitaris i disminuint els residus. Una fusió entre herència i modernitat que queda reflectida en els seus productes.